De belangrijke risicoconsultant Verisk Maplecroft heeft een lijst opgesteld van landen met het grootste risico op gewelddadige criminaliteit – dat is daarmee feitelijk een overzicht van de gevaarlijkste landen ter wereld.

De criminaliteitsindex van het adviesbureau kijkt naar landen waar veel drugssmokkel, ontvoeringen, afpersing, overvallen en andere gewelddadige activiteiten plaatsvinden.

Ieder land krijgt een risicoscore van 10 (laag risico) t0t 0 (hoog risico). Verisk Maplecroft splitst de landen ook uit in verschillende risicoprofielen, variërend van laag tot extreem. Maar het adviesbureau geeft zijn exacte methode niet prijs.

Het is misschien niet echt verrassend dat de gevaarlijkste landen in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika liggen waar de economieën over het algemeen minder ontwikkeld zijn en de politieke systemen weinig stabiel zijn. Onder die omstandigheden kan een klimaat ontstaan waar geweld goed in gedijt. Latijns-Amerika is een specifiek risicogebied vanwege de rol die het speelt in de wereldwijde drugshandel.

Verisk Maplecroft onderscheidt 13 landen met een extreem hoog risico op gewelddadige criminaliteit. Bekijk ze hieronder:


13. Nigeria: 2.37 — De grootste economie van Afrika heeft de laatste jaren grote stappen gezet, maar met de aanwezigheid van terroristische groeperingen als Boko Haram en rebellen als de Niger Delta Avengers blijft de dreiging van geweld in Nigeria extreem.

Foto: Reuters

12. Colombia: 2.31 — Colombia is één van de belangrijkste toegangspoorten voor drugssmokkel naar de VS als grote producent van cocaïne. De aanwezigheid van drugsbendes maakt het land extreem gevaarlijk.

Foto: Colombiaanse antidrugs-agenten houden de wacht bij het platbranden van een cocaïne-laboratorium, 25 januari 2012. Bron: REUTERS/John Vizcaino

11. Libië: 2.30 — Sinds het omvallen van het dictatoriale regime van Moammar Khadaffi in 2011 is er machtsvacuüm in Libië en is het een broeinest van IS-activiteiten geworden.

Foto: Een Libiër zwaait in Benghazi met de nationale vlag tijdens de tweede herdenking van de revolutie die een einde maakte aan het regime van Moammar Khadaffi. 15 februari 2013. Bron: Associated Press/Mohammad Hannon

10. Pakistan: 1.98 — De politieke en religieuze spanningen in Pakistan zijn hoog opgelopen en het land wordt regelmatig geplaagd door terroristische gruweldaden. Afgelopen maandag viel een militante groep nog een legerbasis in de regio Kashmir aan.

Foto: Politie op de motor op de weg naar de openbare legerschool tijdens een ceremonie om de aanslag van de Taliban op die school een jaar eerder te herdenken. Bron: Thomson Reuters

9. Somalië: 1.75 — Somalië is één van de meest instabiele landen ter wereld en is volgens sommige criteria een mislukte staat. Somalië ligt in het centrum van een epidemie van piraten die de Indische Oceaan de afgelopen jaren plaagt en is ook de thuisbasis van de Islamitische terreurgroep Al-Shabaab.

Foto: Een Somalische soldaat houdt de wacht bij geblinddoekte verdachten tijdens een veiligheidsoperatie tegen Al-Shabaab-sympathisanten in de hoofdstad Mogadishu, 8 december 2014. Bron: Feial Omar/Reuters

8. El Salvador: 1.55 — Gelegen in het hart van Midden-Amerika wordt El Salvador geteisterd door bendegeweld en drugssmokkel. Het is minder dan een kwart eeuw geleden dat er een einde kwam aan de wrede 12 jaar durende burgeroorlog in het land.

Foto: Tijdens de tot dan toe dodelijkste maand in de geschiedenis van El Salvador bewaken soldaten de hoek van een door een bende gecontroleerde wijk in Ilopango. Bron: AP Photo/Salvador Melendez

7. Venezuela: 1.46 — Net als Colombia is Venezuela één van de toegangswegen voor drugssmokkelaars naar de VS. De economie van het land is ingestort sinds de daling van de olieprijzen in 2014 en dat heeft geleid tot wijdverspreide honger en voor veel mensen een gebrek aan basisgoederen. En dat heeft geleid tot een toenamen van geweld.

Foto: De oproerpolitie houdt toezicht op een studentendemonstratoe tegen de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Bron: Marco Bello/Reuters

6. Honduras: 1.44 — In 2015 had Honduras één van de hoogste moordcijfers ter wereld, met 60 moorden per 100.000 inwoners. Het land wordt gedomineerd door gewelddadige straatbendes, waaronder Mara Salvatrucha en Barrio 18 de twee machtigste van Honduras.

Foto: Militaire agenten marcheren in Tegucigalpa tijdens een parade ter ere van Onafhankelijkheidsdag, 15 september 2014. Bron: Reuters

4. Syrië: 1.19 — Verscheurd door de verschrikkelijke en allesverwoestende oorlog tussen verschillende rebellenbewegingen en de regering van Bashar al-Assad is Syrië in een enorme humanitaire crisis terecht gekomen. In belangrijke steden zijn luchtaanvallen aan de orde van de dag en daar komende duizenden mensen bij om. Bijna een half miljoen mensen zijn gedood sinds het Syrische conflict in 2011 begon. De grote aanwezigheid van IS in het land maakt de situatie alleen maar erger.

Foto: Een Syrische militair maakt het V-teken onder de nationale vlag van Syrië nadat het leger het oosten van Aleppo heeft ingenomen, 28 november 2016. Bron: Thomson Reuters

4. Irak — Meer dan tien jaar na het begin van de Irak-oorlog wordt het in het Midden-Oosten gelegen land nog altijd achtervolgd door het conflict. Irak mag nu dan wel een door het westen gesteunde regering hebben, in veel regio's heerst IS en in bijna het hele land is er veel geweld.

Foto: Een lid van de speciale Iraakse veiligheidstroepen steekt al rennend een straat over na een zelfmoordaanval van IS met een autobom tijdens een vuurgevecht in Mosul, 17 november 2016. Bron: Reuters/Goran Tomasevic

3. Mexico: 1.17 — Als doorgangshaven voor drugssmokkelaars tussen Zuid- en Noord-Amerika heeft Mexico een groot probleem met gewled. "Met de veiligheidstroepen die geconfronteerd worden met bezuinigingen is een verslechtering van de viligheidssituatie zeer waarschijnlijk. Daarmee staan investeerders bloot aan risico's zoals afpersing, inbraak en ontvoering van personeel”, zegt analist Grant Sunderland van Verisk Mexico.

Foto: Regeringstroepen houden de wacht bij een plaats delict waar drie mannen zijn neergeschoten door onbekende aanvallers in Ciudad Juarez, 27 september 2016. Bron: REUTERS/Jose Luis Gonzalez

2. Guatemala: 0.72 — Net als El Salvador en Honduras wordt het in Midden-Amerika gelegen Guatemala geteisterd door het kwaad van de drugssmokkel-industrie. In 2015 rapporteerde Guatemala een gemiddeld aantal van 91 moorden per week.

Foto: Een demonstrant die een bord met daarop een rat en het Spaanse woord voor corrupt omhoog uit tijdens een nationale staking die het aftreden van president Otto Perez Molina als doel had in Guatemala-Stad, 27 augustus 2015. Bron: AP Photo/Luis Soto

1. Afghanistan: 0.71 — Het land waar gewelddadige criminaliteit veruit het meest waarschijnlijk is volgens Verisk Maplecroft is Afghanistan. Het land wordt nog steeds geteisterd door de Islamitische fundamentalistische groepering Taliban, terwijl de heroïne-handel ook ongebreideld toeneemt en zo bijdraagt aan het geweld.

Foto: Een Afghaanse man oogst opium in een papaverveld in de provincie Farah, 5 mei 2009. Bron: REUTERS/Goran Tomasevic